Näin arvioit auton renkaiden kunnon

Auton myynti
Näin arvioit auton renkaiden kunnon

Auton renkaat ovat yksi ajoneuvon tärkeimmistä turvatekijöistä, joten niiden kunnon säännöllinen tarkastaminen on olennaista turvallisen ajon varmistamiseksi. Myös autoa eteenpäin myydessä on ajankohtaista tarkistaa renkaiden kunto. 

Renkaiden kulutuspinnan tarkastaminen

Kulutuspinnan syvyys kertoo paljon renkaiden kunnosta. Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan minimiurasyvyys on 1,6 mm, mutta on suositeltavaa vaihtaa renkaat jo huomattavasti aikaisemmin, noin 3-4mm kohdalla. 

Talvirenkaissa urasyvyyden on oltava minimissään 3 mm, mutta turvallinen urasyvyys on n. 5-10 mm.

Renkaiden kulutuspinnan voi mitata monella eri tavalla. Helpoiten tämä onnistuu 2 euron kolikolla. Mikäli kolikon harmaa ulkoreuna ei uppoa renkaaseen kokonaan, on aika vaihtaa renkaat. Kolikon hopean värinen reunus on n. 4 mm. 

Ovatko renkaat kuluneet epätasaisesti?

Tarkista renkaiden kulutuspinnan tasaisuus. Epätasainen kuluminen voi olla merkki useista ongelmista, kuten vääristä pyöränkulmista, rengaspaineista tai jousituksen ongelmista. 

Epätasainen kuluminen voi ilmetä eri tavoin. Kuluneemmat reunat useimmiten merkitsevät liian alhaisia rengaspaineita. Kuluneempi keskiosa taas voi johtua liian korkeista paineista. Epätasaisesti kuluneet osiot johtavat yleensä juurensa pyörien suuntausongelmista. 

Tarkista myös renkaiden yleinen kunto

Tutki renkaiden pinnat ja sivut huolellisesti mahdollisten viiltojen, halkeamien ja pullistumien varalta. Nämä voivat heikentää renkaan rakennetta ja johtaa rengasrikkoon. Erityisesti pullistumat sivuissa ovat merkki vakavasta sisäisestä vauriosta.

Esimerkkejä

Hyvä kunto

Renkaissa voi olla kulumaa, mutta kulutuspintaa on hyvin jäljellä.

Kohtalainen kunto

Renkaissa on huomattavaa kulumaa, mutta ne ovat edelleen turvalliset.

Uusimisen tarpeessa

Renkaissa on merkittävää kulumaa ja matala kulutuspinta, mikä voi vaikuttaa turvallisuuteen.

Voiko rengas mennä vanhaksi? 

Vaikka renkaat eivät olisikaan kovin kuluneet, niiden ikä on tärkeä huomioida. Renkaan kumiseos kovettuu ajan myötä, mikä heikentää pitoa ja ajoturvallisuutta. Renkaan valmistusajankohta selviää renkaan DOT-merkinnän yhteydestä.

Renkaan kokonaisiäksi suositellaan maksimissaan 10 vuotta ja käyttöiäksi 6 vuotta. Nämä ovat kuitenkin vain määritelmiä ja renkaat pääsääntöisesti kuluvat käytössä mallimääreitä nopeammin!

Tärinän tarkkailu ajon aikana

Jos tunnet tärinää ajon aikana, se voi olla merkki renkaiden epätasapainosta tai vaurioista. Tärinän lähteen paikallistaminen on tärkeää, ja tarvittaessa renkaiden tasapainotus tai ammattitarkastus voi olla tarpeen.

Pidäthän huolta renkaistasi, niin varmistat sekä oman että muiden tiellä liikkujien turvallisuuden!