Käytetyn auton tuonti Saksasta

8.12.2020

Käytetyn tuonti Saksasta – suurimmat säästöt tuomalla vähäpäästöinen auto 

Vaikka elämme parhaillaan poikkeuksellisia aikoja, monilla on varmasti mielessä käytetyn auton hankinta. Juuri tällä hetkellä auton tuonti ulkomailta ei liene viisain teko, mutta vuoden 2021 kevään koittaessa maailma voi näyttää jo valoisammalta. Esittelen seuraavassa täsmävinkkejä, joiden avulla pääset alkuun tuotaessa autoa Saksasta.

Laaja valikoima ja edullisemmat hinnat

Suomalaisilla alkaa olla jo pitkät perinteet auton tuonnista Saksasta, mutta aivan viime parin vuoden aikana Ruotsin on noussut suurimmaksi tuontimaaksi. Saksassa autot ovat usein paremmin varusteltuja kuin Suomessa. Saksan talvet ovat myös leudompia, jolloin autot ovat lähtökohtaisesti vähäruosteisempia kuin täällä Suomessa. Saksassa autoilla ajetaan kovempaa, joten moottoreissa, jarruissa ja alustarakenteissa saattaa olla enemmän kulumaa kuin Suomi-autoissa. Saksan valttina on edullisemman hintatason lisäksi erittäin laaja valikoima autoja. Parhaat paikat etsiä saksalaisia autoja on Mobile.de ja AutoScout24.de. Molemmista on saatavilla englanninkieliset versiot.

Vähäpäästöiset autot kannattavimpia

Suomen hiilidioksidipäästöihin perustuva autovero suosii vähäpäästöisiä autoja, myös ulkomailta tuotuna. Jopa kalliimman hintaluokan auton autovero on kohtuullinen, kun se on vähäpäästöinen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että suurimmat tuontisäästöt tulevat lataushybridin tai täyssähköauton tuonnista. 

Käytän esimerkkinä suosittua tuontiautoa eli Volvo XC90 T8 -mallia. Suomessa vuoden 2016-mallin saa käytettynä noin 45 000–50 000 eurolla. Saksassa vastaavan hinta on noin 32 000–35 000 euroa. Tarkastelemalla kyseiseen Volvoon sovellettuja verotusarvoja Vero.fi-sivustolta, tulee autoveroa maksettavaksi noin 4 000 euroa. Kun Saksan hankintahintaan ynnätään autovero, tulee kokonaishinnaksi 36 000–39 000 euroa. Erotus Suomen hintoihin on siis selvä. Vastaavan ikäisestä dieselmoottorisesta D5-mallista autovero on jo 10 000 euron luokkaa.

Säästät eniten tuomalla itse

Monia varmasti askarruttaa, että uskaltaako lähteä Saksasta itse hakemaan autoa. Suurimmat säästöt tulevat, jos asiat hoitaa itse. Tuontifirmoilla on palveluita, jotka tuovat toivottuja yksilöitä Suomeen, mutta niiden käyttö maksaa palveluntarjoajan mukaan 1 500–2 000 euroa. 

Autonhakumatka kannattaa yhdistää Keski-Euroopan lomaan, jolloin matkasta saa enemmän irti. Kun auton ajaa myös itse Suomeen, saa auton ominaisuuksista ja mahdollisista ongelmakohdista hyvän käsityksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lentää jonnekin päin Saksaa, ottaa vuokra-auton, jonka avulla menee katsomaan hankittavaa autoa ja sopivan auton löydyttyä palauttaa vuokra-auton. Shoppailutkin onnistuvat samalla, koska tavarat kulkevat auton mukana kotipihaan asti. Vaihtoehdot kotimatkalle ovat joko ajo Tanskan ja Ruotsin läpi, ajo Puolan ja Baltian läpi tai Finnlinesin käyttö välillä Travemünde-Helsinki.

Saksan taidosta hyötyä, vältä yksityisiä myyjiä

Ota mukaan kaveri, joka on tuonut aiemmin autoja Saksasta tai joku saksankielentaitoinen. Auton tuontiin ja erityisesti maastavientikilpien hankintaan liittyy paljon paikallista byrokratiaa, joka pitää hoitaa saksaksi. Englannilla pärjää vain tiettyyn pisteeseen asti. Toki jotkin autoliikkeet voivat hoitaa kilpien hankinnan puolestasi, joka helpottaa prosessia. Jos ostat auton yksityiseltä, joudut hoitamaan koko byrokratiaprosessin itse – paikalliset eivät osaa yleensä neuvoa autonvientiasioissa yhtään. Ajoita auton osto arkiaamuun, jotta ehdit hoitaa kilpiasiat kuntoon virka-aikana. Muuten ostoprosessi siirtyy seuraavaan päivään. 

Voit hankkia kahdenlaisia tuontikilpiä. Punareunaiset ”Ausfuhrkennzeichen”-kilvet ovat kalliimmat, mutta niillä voi myös ajaa Suomessa autoveropäätöstä odotellessa. Nämä vaativat myös, että auton katsastus on jo Saksassa voimassa. Keltareunaisilla ”Kurzzeitkennzeichen”-kilvillä voi ajaa auton Suomeen, mutta rajalla tullista on hankittava suomalaiset siirtotarrat. Ne ovat voimassa myös lyhyemmän ajan. 

Rohkeasti autohakureissuun, ohessa hyödyllisiä linkkejä:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/auto/autoverotus/autoveron_maara/taulukoita_ajoneuvojen_sovelletuista_ve/

https://www.mobile.de/

https://www.autoscout24.de/

https://www.autoliitto.fi/tietoa-tienkayttajalle/auton-osto-ulkomailta/kaytetyn-auton-osto-saksasta 


Kirjoittaja: Max Lange / Autotoimittaja

 

Apunasi on myös yrityksiä jotka voivat hoitaa osan, tai koko prosesssin puolestasi. Tutustu esimerkiksi näihin:

https://nouto.fi/

https://www.becom.fi/

https://www.lfcars.fi/

 

 


❇️ Oletko sinä myymässä tai vaihtamassa autoasi tulevina viikkoina. Nyt on erinomainen aika kilpailuttaa autoliikkeet ja myydä auto eniten tarjoavalle ❇️

Tee myynti-ilmoitus >>


 

Mikä AutoVex on?

Olemme Suomen suurin autoliikkeiden kilpailutuspalvelu ja mahdollistamme käytetyn auton myynnin nopeasti ja vaivattomasti eniten tarjoavalle autoliikkeelle. Tee myynti-ilmoitus muutamassa minuutissa ja seuraa kun autoliikkeet ympäri Suomen kilpailevat autostasi huutokaupassa. Tämän jälkeen voit hyväksyä haluamasi tarjouksen tai jatkaa neuvotteluja korkeimman tarjoajan kanssa. Auton myynti kauttamme on sinulle ilmaista!

Lue lisää ja tee myynti-ilmoitus >>


 

 

 

Haluatko lukea lisää? 

Blogistamme löytyy autoilijalle tietoa ja vinkkejä vaikka kuinka. Siirry tästä selaamaan aiheita:

SELAA BLOGIA >>