Käytetyn auton tuonti Ruotsista

Auton osto
Käytetyn auton tuonti Ruotsista

Käytetyn Auton tuonti Ruotsista

Saksa on ollut jo vuosikymmenen suosituin maa tuoda käytetty auto Suomeen. Vaikka Saksa pitääkin edelleen kärkisijaa suosituimpana tuontimaana, on Ruotsi ollut jo pitkään nosteessa autontuojien keskuudessa. 

Käytetyn auton tuominen Ruotsista on nopea ja vaivaton tapa ostaa auto paremmilla varusteilla ja huokeammalla hinnalla Suomen markkinoihin verrattuna. 

Auton hakemisesta saadut säästöt voivat olla jopa tuhansia euroja, vaikka auton ostohintaan lisäätäänkin Suomen autovero sekä auton noudosta koituvat kustannukset. 

Poimi tästä siis vinkit käytetyn auton tuontiin länsinaapurista! 

Miksi juuri Ruotsista

Ruotsissa käytettyjen autojen valikoima saattaa olla jopa kaksinkertainen Suomen käytettyjen autojen markkinoihin nähden. Varsinkin ladattavia yksilöitä on naapurimaassa tarjolla huomattavasti enemmän, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kertoo.

Myös kruunun kurssi suhteessa euroon luo auton tuonnille oman lisäarvonsa. Autojen hinnat ilmoitetaan aina kruunuina, joten auton hinnan muuntaminen euroihin vaatii hieman matematiikkaa. 

Vaikka auton loppuhinta olisikin suurin piirtein sama niin kotimaassa kuin Ruotsin markkinoilla, on auton lisävarusteet usein herkullisemmat. 

Ruotsista maahantuonti on myös edullisempaa kuin esimerkiksi Saksasta. 

Ruotsissa autot ovat myös pääsääntöisesti talvivarusteltuja, joten kauppoihin sisältyy käytännössä aina niin kesä- kuin talvirenkaat. Tämäkin tuo oman lisäsäästönsä verrattuna esimerkiksi Keski-Euroopasta tuotuihin autoihin. 

Hakeakko auto itse, vai turvautuakko tuontifirmaan?

Auton tuontihintaan vaikuttaa oleellisesti se, lähteekö autoa hakemaan itse vai käyttääkö auton tuontifirmaa. 

Tuontifirma on näistä kahdesta helpompi “avaimet käteen”- ratkaisu, mutta välitysfirmalle täytyy myös maksaa auton tuonnista. 

Karkeasti arvioituna tuontifirmat veloittavat pari tuhatta euroa menopelin tuonnista ajovalmiina kotipihaan asti. 

Jos päättää itse lähteä reissun päälle, tulee auton hinnan päälle laskea matkakulut Ruotsiin, majoituskustannukset, sekä liikkuminen Ruotsin sisällä - unohtamatta polttoaineen kustannuksia kotimatkalta.  

Oli auto sitten itse haettu tai tuontifrman avulla tuotu, joutuu Suomessa autosta maksamaan vielä rekisteröinti- ja katsastuskulut sekä autovero.

Ruotsalaiset käytetyt autot

Yleisesti käytetty kauppapaikka käytetyille autoille on Blocket ja Bytbil. Lue täältä tarkemmin Ruotsin käytettyjen autojen markkinapaikoista.

Suurin osa Ruotsin markkinoiden käytetyistä autoista on 1-5 vuotta vanhoja, sekä kohtalaisen vähän ajettuja yksilöitä. 

Auton kilometrien kohdalla kannattaa muistaa, että Ruotsalaiset käyttävät kilometrien sijaan mil-käsitettä, joka tarkoittaa kymmentä kilometriä. Usein polttoaineen kulutuskin ilmoitetaan per mil. 

Ruotsissa autot ovat usein huomattavasti paremmin varusteltuja kuin Suomessa. Toisin sanoen, jos etsii autoa ns. ‘kaikilla herkuilla’, kannattaa sitä ehdottomasti katsoa Ruotsin markkinoilta.

Ruotsissa tiet ovat myös verrattaen paremmassa kunnossa Suomeen verrattuna, joten autojen maalipinta on yleensä säilynyt siistimpänä.

Suosituimpia tuontiautoja ovat Volvo,Audi, Mercedes Benz sekä BMW - Teslaa unohtamatta. Etenkin hyviä Volvoja saa erittäin kilpailukykyiseen hintaan, sillä niitä löytyy laaja kanta länsinaapurin markkinoilta. 

Auton tuonnin riskit

Jotta pettymyksiltä vältyttäisiin, kannattaa haettavaan autoon tutustua hyvin jo etukäteen.  Myös koeajo tulee suorittaa huolella. 

Ruotsalaisten autojen tiedot ovat myös löydettävissä carfax.se tai Ruotsin Trafin eli Transportstyrelsen sivuilta. Näin voit tarkistaa auton kilometrit, onko se tuota ulkomailta jne. 

Ilman huoltotietoja olevaa autoa ei lähtökohtaisesti kannata ostaa.

Jos autossa ei ole huoltokirjaa eikä sähköisen huoltokirjan tietoja printtinä, myyjän tehtävänä on hankkia sen huoltotiedot sähköisestä rekisteristä. 

Tee autokaupat aina kirjallisesti. Huolehdi, että saat kaikki tarvittavat sopimuspaperit, joissa on oikea kuvaus ostamastasi autosta. Lue paperit huolella läpi kauppojen tekoa. Älä allekirjoita mitään, mitä et ole lukenut tarkasti läpi. Älä tee kauppoja koskaan ilman papereita sanallisesti, sillä näin olet heikoilla mahdollisessa riitatilanteessa, Euroopan kuluttajakeskus ohjeistaa. 

Auton rekisteröinti Suomessa

Jotkin ruotsalaiset pelkäävät, että autoa ei saa pois kilvistä, jos sen myy ulkomaalaiselle. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä Suomesta lähtee tieto Ruotsiin, kun auto on poistettu Ruotsin kilvistä ja rekisteröity Suomeen. 

Viime kädessä kuitenkin auton myyjä on vastuussa siitä, että kaikki tarvittavat tiedot on lähetetty Transportstyrelsenille.

Suomeen saapuminen tuontiautolla

Suomessa satamaan saavuttaessa tuontiauto ajetaan tulliin, ja siitä tehdään käyttöönotto ilmoitus. 

Tuontiauton voi ajaa kotipihaan asti, mikäli ajoneuvo on yhä rekisteröitynä toiseen ETA-maahan, rekisterikilvet ovat autossa kiinni ja sille on otettu Suomalainen voimassaoleva liikennevakuutus. 

Muussa tapauksessa auton siirtoon tarvitaan erillinen siirtolupa, Autoliitto neuvoo.  

Ajoneuvolle saa siirtoluvan eli ‘tarrakilvet’ sekä ajoluvan, jonka turvin voi ajaa Suomessa maksimissaan 3 kuukautta. 

Viimeistään tullissa autoon on myös otettava liikennevakuutus kirjaamalla siirtolupa-anomukseen vakuutusyhtiön nimi. 

Vaihtoehtona on myös siirtovakuutus, joka kustantaa 10 euroa ensimmäiseltä päivältä ja 6 euroa lisäpäiviltä, Autoliitto ohjeistaa.

Suomeen tuodusta autosta on tehtävä myös autoveroilmoitus sekä rekisteröintikatsastus. Näistä lisää voit lukea autoliiton sivuilta.Mikä AutoVex on?

Olemme Suomen suurin autoliikkeiden kilpailutuspalvelu ja mahdollistamme käytetyn auton myynnin nopeasti ja vaivattomasti eniten tarjoavalle autoliikkeelle.

Tarjouskaupan jälkeen voit hyväksyä haluamasi tarjouksen tai jatkaa neuvotteluja korkeimman tarjoajan kanssa.

Auton myynti kauttamme on sinulle ilmaista!

Tee ilmainen myynti-ilmoitus