Sähköautojen kysyntä laskussa, dieselit kovassa kasvussa

Mediassa
Sähköautojen kysyntä laskussa, dieselit kovassa kasvussa

Käytetyn auton kaupan kysynnässä heilahteluja eri käyttövoimien kesken  

Autojen käyttövoimat herättävät vuosi vuoden jälkeen kiivasta keskustelua eikä tämä vuosi ole ollut poikkeus.

Markkinoilla on tänä vuonna tapahtunut kaksi merkittävää tapahtumaa käyttövoimien näkökulmasta, dieselautojen kysynnän äkillinen ja voimakas lasku sekä sähköautojen kysynnän voimakas kasvu. 

AutoVex.fi avaa nyt tilastojaan jotka perustuvat yli 16 000 myydyn auton dataan viime sekä tältä vuodelta. AutoVex.fi on palvelu jonka kautta kuluttajat myyvät autojaan autoliikkeille ympäri Suomen.

Dieselin myynti palautumassa normaalitasolle voimakkaan laskun jälkeen

AutoVex palvelussa dieselkäyttöisten autojen osuus myynnistä on jo vuosien ajan ollut noin kolmannes. Helmikuun lopussa, Ukrainan kriisin alettua dieselkäyttöisten autojen kysyntä suorastaan romahti.

Heinäkuun loppuun asti osuus myydyistä autoista oli ainoastaan 10 prosenttia kuukausi toisen jälkeen, vaikka käytettyjen autojen kauppa kävi kokonaisuudessaan vilkkaana.

Elokuussa dieselkäyttöisten autojen myynti lähti jälleen nousuun ja kohosi 14 prosenttiin myynnistä, samalla kun sähköautojen kappalemäärät alkoivat laskemaan.

Syyskuussa osuus oli jo 19 prosenttia ja lokakuussa dieselit vastasivat jo 27 prosentista kokonaismyynnistä.

Muun muassa dieselin hinnan lasku on selvästi vaikuttanut kuluttajien ostokäyttäytymiseen.

Dieselautojen osuus myydyistä autoista punaisella. Tilastot perustuvat 10,585 AutoVexin kautta myytyyn autoon vuonna 2022. 

 

Sähkö- ja hybridiautojen laantunut myynti laskee keskihintaa

Uudehkojen ja keskimääräistä kalliimpien sähkö- ja hybridiautojen myynti on ollut vilkasta jo jonkin aikaa mutta kuluvana kesänä kysyntä kiihtyi huippuunsa.

Tämä kysyntäpiikki nosti kyseisten autojen hintatasoa merkittävästi ja moni kuluttaja sai autostaan jopa enemmän kuin mitä olivat siitä uutena maksaneet. 

Autoliikkeiden maksamien korkeiden hyvityshintojen myötä sähkö- ja hybridiautojen myynti kasvoi palvelussa voimakkaasti ja vastasi toukokuusta elokuuhun keskimäärin 29.3 prosentista kaikista myydyistä autoista kun tammikuusta maaliskuuhun luku oli 22.3 prosenttia. 

Syyskuussa tämä trendi katkesi, oletettavasti kohonneiden sähkönhintojen sekä heikentyneen kuluttajaluottamuksen takia, joka vähensi kalliimpien autojen kysyntää.

Tilastot perustuvat 16,019 AutoVexin kautta myytyyn autoon.

"Käytettyjen autojen kauppa käy edelleen vilkkaana, mutta autoliikkeet suosivat nyt edullisempia autoja koska kuluttajien kysyntä niitä kohtaan on lisääntynyt” kertoo AutoVexin toimitusjohtaja Sebastian Frick. 

AutoVex.fi palvelun kautta myytyjen autojen keskihinta oli lokakuussa samalla tasolla kuin heinäkuussa 2021.

Suurin vaikutus keskihintaan tulee myytyjen sähkö- ja hybridiautojen kappalemäärän laskusta, joiden keskihinnat olivat esimerkiksi elokuussa 42 580 euroa ja 28 420 euroa, eli huomattavasti korkeammat kuin bensiiniautojen 13 250 euroa ja dieselautojen 16 775 euroa.

Syyskuussa sähkö- ja hybridiautojen osuus myydyistä autoista oli palautunut alkuvuoden tasolle 21 prosenttiin ja lokakuussa luku oli laskenut jo 13.1 prosenttiin suuresta tarjonnasta huolimatta. 

“Sähkö- ja hybridiautoja on nyt markkinoilla melko runsaasti, jonka takia autoliikkeet eivät osta niitä yhtä aktiivisesti kuin kesällä. Markkinoilla vaikuttaa myös olevan hetkittäinen kohtaamisongelma, jossa osa kuluttajista toivoo autostaan kesän huippuhintoja, mutta autoliikkeet ovat jo suhteuttaneet ostohintansa nykytilannetta vastaavaksi jolloin hintanäkemykset eivät kohtaa. Autokannan sähköistyminen on kuitenkin edelleen täydessä vauhdissa ja käytetyille sähkö- ja hybridiautoille tulee olemaan kova kysyntä jatkossakin” Frick kertoo.

AutoVex.fi on Suomen suurin autoliikkeiden kilpailutuspalvelu jonka avulla kuluttajat voivat kilpailuttaa autoliikkeet ympäri Suomen ja myydä autonsa siitä eniten tarjoavalle. AutoVex selkeyttää ja nopeuttaa käytetyn auton myyntiprosessia kuluttajalle, tarjoten samalla autoliikkeille tehokkaan, digitaalisen ostokanavan.

Oletko myymässä autoasi?

Kilpailuta autoliikkeet