Mitä etua on täydellisestä merkkiliikkeen huoltokirjasta?

Auton varusteet
Mitä etua on täydellisestä merkkiliikkeen huoltokirjasta?

Mitä etua on täydellisestä merkkiliikkeen huoltokirjasta?

Monet autoaan myyvät henkilöt varmasti pähkäilevät, onko auton huoltokirjalla oikeasti väliä. Tai ylipäätään sillä, onko auton huoltokirja merkkiliikkeen tekemä. 

Auton täydelliseen merkkiliikkeen huoltokirjaan liittyviin teemoihin halusimme asiantuntijan näkemyksen, joten haastattelimme asian tiimoilta AutoVexin Customer Success Manageria Antti Hyrkkästä. 

Auton täydellisen merkkiliikkeen huoltokirjan kriteerit

Täydellinen huoltokirja tarkoittaa sitä, että auton huolto-ohjelmaa on noudatettu huoltovälien puitteissa. Huolto-ohjelma kertoo, millä aikavälillä autoa täytyy huoltaa, ja mikäli tätä on noudatettu ajallaan, on kyseessä täydellinen huoltokirja. 

Täydelliseen merkkiliikkeen huoltokirjaan ei siis riitä, että kolme huoltoa neljästä on suoritettu merkkiliikkeessä, vaan jokainen huolto tulee olla suoritettu merkkiliikkeen toimesta.  

Jotta autolla on täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja, pätee siihen samat kriteerit huolto-ohjelman noudattamisesta, mutta kaikki huollot on tullut suorittaa alusta asti valtuutetussa merkkikorjaamossa. 

Täydellisen merkkiliikkeen huoltokirjan merkitys auton ostajalle

Täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja tekee käytetyn auton jälleenmyynnistä helpompaa. 

Merkkihuollot tuovat auton ostajalle varmuutta ja luotettavuutta auton todellisesta kunnosta sekä huoltohistoriasta, kun menopeliä on käytetty nimenomaan kyseiseen merkkiin erikoistuneessa liikkeessä. 

Käytetyn auton ostossa huoltohistorialla on siis iso merkitys -  yleensä huollot ovat ensimmäinen asia, joka myytävästä autosta tarkastetaan. 

Kun autosta löytyy täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja, on ostopäätös helpompi tehdä niin kuluttajana, kuin autoliikkeen ostajana

Täydellisen merkkiliikkeen huoltokirjan vaikutus myyntihintaan 

Auton myyntihinnasta puhuttaessa mitään tiettyä euromääräistä summaa ei täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja takaa.

Jokainen käytetty auto on yksilö, jonka myyntihinta muodostuu usean tekijän yhteissummana. 

AutoVexin tilastojen perusteella voidaan arvioida, että täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja tuo huutokauppaan mukaan noin 1-3 tarjoajaa lisää, mikä omalta osaltaan nostaa huutokaupan loppusummaa.

Merkkiliikkeiden ja tavallisten autokorjaamoiden eroavaisuudet

Merkkiliikkeet käyttävät vain sertifioituja osia auton korjauksissa. Kyse ei ole siis niinkään huoltoliikkeiden osaamisesta - pääpiirteittäin tavallisen huoltoliikkeen osaaminen, laitteet ja joiltain osin varaosat ovat siis samaa tasoa, kuin merkkiliikkeidenkin. 

Joillakin automerkeillä huoltotiedot ovat ns. Lisensoitu, jolloin kyseisiin huoltotietoihin ei pääse käsiksi, kuin vain merkkiliikkeiden toimesta. 

Samaten kuin mahdollisissa virhetilanteissa kuluttajalle lankeaviin kustannuksiin vaikuttaa se, onko autoa huollettu maahantuojan merkkiliikkeessä.

Mikäli kaikki huollot on suoritettu merkkiliikkeiden toimesta sertifioiduilla osilla, saattaa maahantuoja osallistua korjauskustannuksiin. 

Mahdollisiin reklamaatiotilanteisiin ei ole olemassa kuitenkaan yhtä paikkaansa pitävää ohjenuoraa, vaan kaikki tapaukset käsitellään yksilöllisesti.

Se, miksi autoja ostavat autoliikkeet suosivat täydellistä merkkiliikkeen huoltokirjaa perustuu heidän arvioimaansa jälkikuluriskiin.

Toisin sanoen, autoliike arvioi jokaisen ostamansa yksilön kohdalla, mitä mahdollisia kustannuksia autosta voi sen eteenpäin myynnin jälkeen tulla.

Täydellisen merkkiliikkeen huoltokirjan uskotaan siis pienentävän mahdollisia jälkikustannuksia.