Vinkit talvirengaskauteen

10.11.2020

Talvirengaspakko jatkossa sidottu keliin – vinkit poikkeusolojen talvirengaskauteen

Vuosi 2020 on tuonut melkoisia mullistuksia elämäämme, ja yksi niistä on uusi tieliikennelaki. Sen myötä perinteinen lakiin sidottu talvirengaspakko muuttui olosuhteisiin perustuvaksi. Käymme myös läpi muutamia perusvinkkejä talvirengasrumbaan.

Katso ulos äläkä kalenteriin

Aiemmin talvirenkaat on pitänyt olla auton alla joulukuun alusta helmikuun loppuun. Toisaalta marraskuussa on saanut ajella pahassakin talvikeleissä kesärenkain. Kalenteriin tuijottamisen sijaan uudessa tieliikennelaissa talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä vaatii. Tämä tarkoittaa tavallaan, että talvirengaskausi on nykyään pidempi. Jos siis jo marraskuussa iskee lumipyry, ja poliisi löytää sinut ajamasta kesärenkain, voi poliisi antaa sinulle sakot.

Nastarenkailla ajo sidottu myös keliin

Aiemmin nastarenkailla ajaminen oli sidottu talvirengasaikaan. Jatkossakin nastarenkailla saa ajaa 1.11.–31.3. välisenä aikana, mutta kelien niin vaatiessa nastat saa olla alla myös muihin vuodenaikoihin. Jos ollaan kuitenkin tarkkana, niin lokakuussa ja huhtikuussa kuivalla kelillä nastarenkailla ei saisi enää ajaa. Tästä tuskin kuitenkaan jatkossakaan sakotetaan.

Mahdollisuus ajaa kesärenkain koko talvi läpi

Uusi tieliikennelaki sälyttää aiempaa enemmän vastuuta kuljettajalle. Etelä-Suomessa viime talvet ovat olleet melko leutoja, ja talvirenkaita aidosti vaativia päiviä ei ole kovin montaa ollut. Teoriassa siis kesärenkailla on jatkossa mahdollisuus ajaa laillisesti koko talven läpi. Tämä ei ole tietenkään suositeltavaa, koska talven on tapana yllättää autoilijat. Monesti esimerkiksi aamuisin tiet saattavat olla jäässä, vaikka päivällä lämpötila nousisikin plussan puolelle. Siksi talvirenkaiden käyttö on suositeltavaa jatkossakin myös eteläisessä Suomessa. Liukkaana pakkasaamuna on turha selitellä poliisille, että en nyt täksi aamuksi ehtinyt talvirenkaita alle vaihtamaan.

Turvavälit rengasrumban aikana

Syksyn 2020 talvirengasvaihtosesonki osuu ajankohtaan, jolloin elämme pandemian takia poikkeusoloissa. Rengasliikkeissä pyritään ottamaan turvavälit ja oikeat turvatoimet huomioon. Kentältä rengasliikkeistä on tullut pyyntö, että nyt pidettäisiin varatuista renkaanvaihtoajoista erityisen hyvin kiinni, jotta renkaanvaihtoon ei samalla kertaa tulisi liikaa ihmisiä. Jotkin rengasliikkeet tarjoavat mahdollisuuden myös kontaktittomaan palveluun.

Hyvät renkaat pitävät sinut hengissä

Poikkeusolot eivät ole muuttaneet turvallisen talviajon perussääntöjä. Nastarenkaat ovat jäisillä keleillä edelleen turvallisin vaihtoehto, mutta kostealla tai lumisella tiellä kitkarenkaat toimivat usein paremmin. Talvirenkaan valinnan yhteydessä kannattaa tutustua huolella autolehtien rengasvertailuihin, joissa todella testataan uudet renkaat. Hyvä rengas toimii parhaiten juuri yllättävimmissä ääritilanteissa, jolloin onnettomuuden riski on suurin. Erot halpamerkkien ja premium-renkaiden voivat olla jäisen tienpinnan jarrutuksessa jopa kymmeniä metrejä. Hyvät talvirenkaat ovat asia, jossa ei kannata säästää ‒ tässä asiassa älä kuuntele niitä kuuluisia ”Esson baarin miehiä”.

 

Kirjoittaja: Autotoimittaja Max Lange


❇️ Oletko sinä myymässä tai vaihtamassa autoasi tulevina viikkoina. Nyt on erinomainen aika kilpailuttaa autoliikkeet ja myydä auto eniten tarjoavalle ❇️

Jätä ilmainen tarjouspyyntö >>


 

 

Haluatko lukea lisää? 

Blogistamme löytyy autoilijalle tietoa ja vinkkejä vaikka kuinka. Siirry tästä selaamaan aiheita:

SELAA BLOGIA >>