Yleisimmät kysymykset auton renkaista

Auton varusteet
Yleisimmät kysymykset auton renkaista

Auton renkaat

Mitä kaikkea tulee tietää auton renkaisiin liittyen? Milloin tiedän, onko renkaat vaihdettava? Voiko rengas vanhentua, vaikka kulutuspintaa olisikin vielä jäljellä? Nastarenkaat ja kesärenkaat tuskin menevät kellään sekaisin, mutta mitenkäs kitkarenkaat? Entäpä Keski-Euroopan kitkat? 

Vastataksemme näihin kinkkisiin kysymyksiin keräsimme yhteen yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä auton renkaisiin ja niiden käyttöön liittyen. 

Mitä eroa on alumiinivanteella ja peltivanteella? 

Nimensä mukaisesti alumiinivanteet on valmistettu alumiinista ja peltivanne (teräsvanne) teräksestä. Alumiinivanne on pääsääntöisesti neljä- tai useampipuolainen vanne. Peltivanteen puolestaan tunnistaa yhtenäisestä kehikosta, jossa on reikiä vanteen ulkoreunoilla. Peltivanteen päälle voi suojaksi asentaa tarvittaessa pölykapselin. 

Mitä eroa on nastarenkaalla ja kitkarenkaalla? Mitkä ovat Keski-Euroopan kitkat?

Talvirenkaat voivat olla nastallisia (nastarenkaat) tai nastattomia (kitkarenkaat). Nastarenkaissa renkaiden pito perustuu renkaista löytyviin nastoihin. Vastaavasti kitkarenkaiden pito perustuu kiihdytyksessä ja jarrutuksessa avautuviin lamelleihin renkaassa. 

Keski-Euroopan kitkarenkaat ovat tarkoitettu lämpimämmissä olosuhteissa käytettäväksi talvirenkaaksi. Niiden pito loppuu jo muutamassa pakkasasteessa, jolloin niiden käyttö Suomen talvessa ei ole suositeltavaa, toki ei myöskään kiellettyä. Toimintaperiaate on kuitenkin sama kuin kitkarenkaassa. 

Mistä tiedän, milloin renkaat olisi uusittava? 

Talvirenkaiden käyttöikä on maksimissaan kuusi vuotta, mutta pääasiassa renkaat tulevat tiensä päähän jo aiemmin. Turvallinen urasyvyys on talvirenkaassa n. 5-10mm, kun lain määrittämä minimi on 3mm. 

Kesärenkaiden kulutuspinnan alaraja on lain mukaan 1.6mm. Tämä on kuitenkin ehdoton takaraja ja renkaiden uusimista suositellaankin jo huomattavasti aikaisemmin, noin 3-4mm kohdalla. 

Renkaiden kunnon osalta on myös tärkeää seurata, että renkaat kuluvat tasaisesti. Mikäli renkaat kuluvat käytössä enemmän joko sisä- tai ulkoreunasta, kannattaa aurauskulmat käydä säätämässä rengasliikkeessä. 

Miten voin helposti arvioida renkaiden kulutuspintaa?

Renkaiden kulutuspinnan voi mitata monella eri tavalla. Helpoiten tämä onnistuu 2€ kolikolla: mikäli kolikon harmaa ulkoreuna ei uppoa renkaaseen kokonaan, on renkaat aika vaihtaa. Kolikon hopean värinen reunus on n. 4mm. 

Onko kulutuspinnalla eroa talvirenkaissa ja kesärenkaissa?

Lain määrittämän alarajan mukaan kesärenkaiden kulutuspinta saa olla 1.6mm, kun talvirenkaissa se on 3mm. 

Voiko rengas mennä “vanhaksi”? 

Renkaan valmistusajankohta selviää renkaan DOT-merkinnän yhteydestä. Renkaan kokonaisiäksi suositellaan maksimissan 10-vuotta ja käyttöiäksi 6-vuotta. Nämä ovat kuitenkin vain määritelmiä ja renkaat pääsääntöisesti kuluvat käytössä mallimääreitä nopeammin!

Auton renkaisiin liittyvissä kysymyksissä voi aina kääntyä autoliikkeeseen päin, jossa asiantuntijat auttavat mielellään. Ei siis tarvitse olla huolissaan, jos auton renkaat eivät ole omaa vahvuusaluetta.