Auton myynnin ABC

Auton myynti
Auton myynnin ABC

Auton myynti-ilmoitusta tehdessä on hyvä olla ostajia kiinnostavat varusteet listattuna, mutta jos sanasto on hukassa, saattaa myynti-ilmoituksen teko tuottaa harmaita hiuksia.

Siksi olemme koonneet auton myynnin ABC:n auttamaan sinua niin auton myynnin, kuin uuden auton hankinnan matkalla.

Auton myynnin ABC

Adaptiivinen vakionopeudensäädin

Adaptiivisella vakionopeudensäätimellä tarkoitetaan vakionopeudensäädintä, joka nopeuden ylläpidon lisäksi huomioi edellä liikkuvan auton nopeutta ja mukauttaa nopeuden sen mukaiseksi.


Alumiinivanne

Pääsääntöisesti vähintään neljäpuolainen vanne, joka löytyy usein vähintään toisesta rengassarjasta. Vastakohta alumiinivanteelle on peltivanne.


AutoVex

AutoVexin kautta tavoitat autoliikkeet ympäri Suomen yhdellä myynti-ilmoituksella. Autoliikkeet kilpailevat autostasi tarjouskaupassa, ja tarjouskaupan päätyttyä voit valita mieleisen tarjouksen.


Citymaasturi

City-maasturilla tarkoitetaan pääasiassa maasturia, joka on tarkoitettu käytettäväksi kaupunkiolosuhteisiin ollen kokoluokaltaan hieman maastoautoa pienempi.


Etuveto

Tarkoittaa vetotapaa, jossa auton vetävät pyörät ovat edessä.


Farmari

Auton korimalli, jossa suuri tavaratila, ja jossa auton perä on pystysuora. Takaikkuna on osa auton takaluukkua.


Hatchback

Myös tunnettu nimellä viistoperä. Henkilöauto, jonka korimallissa takaluukku menee auton puskurista auton katon reunaan saakka.


Huoltokirja

Huoltokirjaan merkitään valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti suoritetut huollot sekä mahdolliset muut huoltotoimenpiteet.


Jakohihna

Suurimmasta osista autoista löytyy jakohihna. Jakohihnan tehtävä on pyörittää moottorissa akseleita tietyssä tahdissa. Osassa autoissa jakohihnan tehtävää hoitaa jakoketju. Jakohihnan vaihtoväli määritellään auto- ja merkkikohtaisesti. Jakohihnan vaihtoväli löytyy usein auton huolto-oppaasta tai -kirjasta.


Käypä arvo

Käypällä arvolla tarkoitetaan auton todennäköistä luovutushintaa vapailla markkinoilla toisistaan riippumattomien tahojen välisessä kaupassa. vrt auton hinnan kilpailuttaminen autoliikkeissä.


Kilpailutus

Kilpailutuksella tarkoitetaan vaihtotarjouksen tai suoran ostotarjouksen tehneiden liikkeiden tarjousten vertaamista keskenään. Kilpailuttamalla autoliikkeet saat usein parhaan mahdollisen hinnan autostasi!


Kitkarenkaat

Nastaton talvirengas. Pito tulee pehmeästä kumista ja lamelleista, jotka aukeavat jarrutettaessa tai kiihdytettäessä. Taloudellinen ja hiljainen talvirengas.


Korimalli

Auton rungon muoto. Esimerkiksi farmari tai sedan.


Lisävaruste

Lisävarusteilla tarkoitetaan auton normaalin varustepaketin lisäksi asennettavia varusteita. Näitä voivat olla mm. Webasto, Navigointi tai lisävalot.


Loppuvelka

Autosta jäljellä oleva, maksamaton laina. Autoa myytäessä loppuvelka on samalla maksettava pois rahoitusyhtiölle.


Lunastus

Jos auton korjauksen yhteydessä todetaan että korjaamisen kulut tulevat suhteettoman kalliiksi auton arvoon verrattuna, laitetaan auto lunastukseen. Jos autossa on autovakuutus, maksaa vakuutusyhtiö auton omistajalle arvon ennen vauriota.


Maasturi

Auton korimalli, jossa maavara on normaalia korkeampi ja itse auto tilavuuksiltaan pääasiassa normaalia suurempi. Myös auton renkaat ovat suuremmat.


Merkkiliikkeen huoltokirja

Merkkiliikkeen huoltokirjalla tarkoitetaan sitä, että kaikki autoon suoritetut huollot on suoritettu kyseisen auton merkki-valtuutetussa huoltoliikkeessä.


Metalliväri

Auton väri, jossa kiiltoa. Vastakohta metallivärille on mattaväri.


Nastarenkaat

Talvirenkaat, johon on porattu reikiä ja reikiin painettu metallinastoja. Nastat lisäävät pitoa liukkaalla pinnalla, kuten jäällä ajettaessa.


Neliveto

Tarkoittaa vetotapaa, jossa auton kaikki neljä pyörää ovat vetäviä. Nelivedon merkitys korostuu usein hankalakulkuisissa maastoissa ja liukkaalla kelillä.


Ostotarjous

Tarjous auton suorasta ostosta ilman vaihtoautoa.


Peltivanne

Tunnetaan myös nimellä teräsvanne. Vastakohta alumiinivanteelle, tunnistaa pääasiassa kiinteästä pinnasta pultinreikiä lukuunottamatta.


Plug-in hybridi

Tunnetaan myös nimellä lataushybridi tai pistokehybridi. Nimitys tulee siitä, että auton akkuja voidaan erikseen ulkoisesta lähteestä.


Pölykapseli

Peltivanteen päälle asetettava muovinen suoja.


Porrasperä

Myös tunnettu nimellä sedan, on tavallisin henkilöautoissa esiintyvä korimalli. Korimallissa auton takaikkunan ja tavaratilan luukun välissä on ns. ”porras”.


Sähköinen huoltohistoria

Uudemmissa autoissa ei välttämättä ole enää paperista huoltokirjaa. Auton ajotietokone ilmoittaa auton tarvittavasta huollosta, jonka yhteydessä huoltoliike kuittaa huollon autoon tehdyksi. Tarvittaessa kirjalliset dokumentit huolloista voi pyytää huoltoliikkeeltä.


Suomi-auto

Auto myyty uutena Suomeen ja ensirekisteröinti on tapahtunut Suomessa.


Takaveto

Tarkoittaa vetotapaa, jossa auton vetävät pyörät ovat takana.


Täyskasko

Täyskasko on liikennevakuutuksen lisäksi autoon otettava vapaaehtoinen vakuutus. Täyskasko kattaa pääasiassa törmäyksen lisäksi myös luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja, ilkivaltaa sekä mahdollisen hinauksen ja sijaisauton. Tarkemmat tiedot täytyy aina selvittää vakuutuksen tarjoavalta vakuutusyhtiöltä.


Tuontiauto

Ulkomailta käytettynä Suomeen tuotu auto, esimerkiksi Saksasta ostettu auto.


Vaihtotarjous

Tarjous auton vaihdosta, josta ilmenee myytävän auton hinta, hyvitys vaihtoautosta sekä väliraha.


Vakionopeudensäädin

Vakionopeuden säädin on lisävaruste, joka ylläpitää kuljettajan asettamaa ajonopeutta.


Väliraha

Uuden auton hinnan ja vanhasta autosta saadun hyvityksen erotus.

Webasto

Polttoainelämmitin, joka esilämmittää auton sisätilat ja moottorin. Tämä vähentää moottorin kylmäkäynnistyksen tarvetta pakkassäillä.


Yksityisleasing

Yksityisleasing tarkoittaa auton ostamisen sijaan auton vuokraamista määräajaksi tiettyjen vuokraehtojen mukaisesti. Vuokra-aika on yleensä 2-4 vuotta, jonka jälkeen auto jää leasingyhtiön omistukseen. Joissakin tapauksessa leasattu auto on myös mahdollista lunastaa auto omaksi sopimuskauden päätyttyä.